Sain pari päivää sitten kulttuurishokin. Kävimme mieheni kanssa KELA:ssa ottamassa selvää eräästä korvauksesta. Kyseinen korvaus haetaan sen verran harvoin, ettei virkailija pystynyt heti antamaan neuvoa ja vuorollaan otti asiasta selvää esimieheltään. Shokkikokemukseni ei kuitenkaan liitynyt virkailijan neuvottomuuteen. Eikä siihen että asiointi muuttui vähitellen mukavaksi jutteluksi.
Mukavasti jutellen virkailija yhtäkkiä kysyi: tarvittekos te asumistukea?
Siis hä-äh?
Meillähän on omistusasunto, mikä asumis…
Jo-jo, kuului vastaus, jos lainaa on liikaa, tulot alhaiset ja ruokakuntaan kuluu alaikäisiä, niin perhe on oikeutettu asumistukeen. Virkailija selitti perusteellisesti kaikki seikat ja antoi lomakkeet mukaan.
Kotona kävimme pyörittämässä KELA:n laskuria ja kas! – jos potkitaan vuokralaisia ja toinen meistä kirjautuu työttömäksi, niin saamme noin sata euroa asumistukea. Raha sekin.
Shokkini oli monisyinen. Siitä, että virkailija kertoi etuudesta oma-aloitteisesti. Siitä, että valtio käytännössä maksaa perheiden liialliset asuntolainat. Mutta eniten järkytti se, että liian isoista lainoista ja niistä seuraavasta (vai niihin johtavasta?) elämäntavasta on todennäköisesti tullut normi.
Iso laina, nurmikkopätkä Kehä III:n ulkopuolella, Kastelli –paketti, kaksi kiiltävää autoa ja BRIO –rattaat esikoiselle ainakin kolmella sadalla. Tämä on normi, jonka virkailija yhdisti meihin, vaikka kyseinen normi on ominaista enimmäkseen kauppa-alan palkkatyöntekijöille, vastaleivotuille diplomi-insinööreille ja tuoreille yrittäjille.
Jospa virkailija saisi tietää, että… No, ei se häntä koske.
Toinen minun tiedossani oleva normi on vaatimattomampi: kolmio/neliö hyvällä vihreällä alueella, yksi siisti auto (saa olla käytettykin), lapsille paljon kierrätys- ja vaihtotavaroita. Sen normin ylläpitämiseen ei tarvitse asumistukea. Jos asunto käy pieneksi, siitä muutetaan isompaan kämppään tai rivaripätkään. Kiinnostavaa on, että tämän normin noudattajat voivat taloudellisesti sallia itselleen ensimmäistäkin normia – mutteivät kehtaa.
Sen mielellään valitsevat IT –alan ihmiset, nuoret kaupungintyöntekijät, opettajat, mediaduunarit jne.
Kolmas normi edellyttäisi osakkeen tietyissä kaupunginosissa, joissa syntyy ns. ”yhteisö”. Se ihana elämäntapa, kun voisi järjestää yhteiset grillaukset naapureiden kanssa ja viljellä salaatit talonyhtiöiden pihoilla. Voi hyvinkin olla, että yhteisön jäsenillä ei ole autoja lainkaan. Eihän autoille ole tarvetta, kun ratikka kolisee talon vierestä ja pihalla komistelee Jopo. Auton sijaan rahaa menee asuntolainan maksamiseen ja luomuruokiin. Kirpputoreja tunnetaan läpikohtaisesti. Kymmenen vuoden kuluttua ja lasten kasvettua isommiksi suunnitellaan muuttoa maalle tai omien käsin remontoimaan rintamamiestaloon.
Hipsteri on ilmeisesti tämän normin perustaja ja tarkin noudattaja. Sen innolla jakavat myös taitelijat ja humanististen tiedekuntien opiskelijat.
Joillakuilla on elämässään kiusallinen tilanne: tuloja Kastelli –pakettiratkaisuun ei ihan riitä mutta kolmio hyvällä alueella ei (k)innosta puhumattakaan ”yhteisöstä”. Näin olleen voi asettua rivaripätkässä tai uudehkossa luhtitalossa, mutta auton on oltava hiÄno ja olkkariin on ihan pakko työntää helmiharmaan Suomi-sohvan kaikkine raheineen. Tämä normi on enimmäkseen palvelualan työntekijöiden ylläpitämä – syynä se, että heidän palvelemia asiakkaita ovat useimmiten juuri Kastelli –pakettien omistajat.
Tällainen maailma näyttää olevan (k/h)elppo paikka olla, jos sinulle löytyy sopiva normi. Siinä mielessä normi tuo turvallisuutta ja mielenrauhaa: kun tiedät tarkkaan, mihin pystyt, asiat sujuvat ja rajat eivät loukkaa kunnianhimoasi. Samalla normi tuo yhteenkuluuvuuden tunteen, jota tarvitsemme, vaikka jokainen mainos kehottaa olevan ”oma itse” ja ”pihayhteisö” tuntuu nololta.
Välähtävä hoksaaminen, että sinulla ei ole noudatettavaa normia, on hämmästyttävää.
KELA:ssa koin itseäni hetkeksi huijariksi, joka naamioitui ehdaksi ihmiseksi, vaikkei sellainen ole. Törmääminen toisen käsityksiin yllättää rajattomasti. Voin vain arvata, miten itse yllätän toisia ihmisiä siten, ettei minua voi selkeästi luokitella normilaitoksen mukaan.
Voi tietenkin toimia harrastamalla loputonta rooli- tai pikemminkin normipeliä esittäen joka kertaa tilanteeseen sopivaa normia. Se on yllättävän helppo ja mielettömän hauska harrastus jos havaintokyky on kohdallaan. Ei tarvitse edes olla mikä näyttelijä. Eikä psykopaatti.
Toinen ja vaikeampi keino on esittää omaa elämää eräänlaisena normina. Silla voi saada seuraajiakin. Ja samalla kadehtijoita.
En osaa vielä päättää, kumman keinon valitsen.
Tiedän vain että tuskin haen asumistukea. Se kuluu ensisijaisesti vuokralaisilleni, eikä minulle.